Google проаналізував кібероперації Росії проти України





Аналітики Google презентували звіт Fog of War (“Туман війни”) щодо того, як війна в Україні змінила ландшафт кіберзагроз, який створено на основі аналізу Google Threat Analysis Group (TAG), Mandiant і команди Google Trust & Safety.

Зловмисники, що мають підтримку російського уряду, доклали агресивних, багатосторонніх зусиль, щоб отримати вирішальну військову перевагу в кіберпросторі, йдеться у звіті.

Це включає значне зміщення фокусу різних груп на Україну, різке збільшення використання деструктивних атак на український уряд, військову та цивільну інфраструктуру, сплеск фішингової діяльності, націленої на країни НАТО, і зростання кібероперацій, спрямованих на досягнення кількох цілей Росії.

Москва використала весь спектр інформаційних операцій — від ЗМІ, які відверто підтримуються державою, до закритих платформ і акаунтів — щоби сформувати суспільне сприйняття війни.

Ці операції мають три цілі:

  • Підірвати українську владу
  • Зламати міжнародну підтримку України
  • Посилювати підтримку Росії у війні всередині країни

Прогнози аналітиків Google щодо кіберзагроз Україні

  • Аналітики з високою впевненістю оцінюють, що зловмисники, що мають підтримку російського уряду, продовжуватимуть проводити кібератаки проти України та партнерів НАТО для досягнення стратегічних цілей Росії.
  • Вони переконані, що Москва посилить руйнівні атаки у відповідь на події на полі бою, які докорінно змінюють баланс сил — реальний чи ймовірний — в Україні (наприклад, військові втрати, нові зобов'язання іноземних держав стосовно політичної чи військової підтримки тощо). Ці атаки насамперед будуть спрямовані на Україну, але все більше поширюватимуться на партнерів НАТО.
  • Аналітики вважають, що Росія продовжуватиме нарощувати темпи та масштаб інформаційних операцій для досягнення наведених вище цілей, особливо з наближенням до таких ключових етапів, як міжнародне фінансування, військова допомога, внутрішні референдуми тощо. Менш зрозумілим є те, чи ця діяльність досягне бажаного ефекту, чи просто з часом посилить протидію російській агресії.

Цілком очевидно, що інформаційні технології продовжуватимуть відігравати невід’ємну роль у майбутніх збройних конфліктах, доповнюючи традиційні форми війни, зазначили у звіті.

"У Google ми прагнемо зробити свій внесок у підтримку колективної оборони та сподіваємося на співпрацю з іншими, щоби сприяти подальшому розвитку та допомагати організаціям, компаніям, урядам і користувачам залишатися в безпеці в Інтернеті", — йдеться у документі.

Джерело:ТУТ

Автор
Teacher
Zakhar Zenchenko
Учень

Коментарі

Останні статті