Processing - мова програмування, інструмент для дітей і дорослих, створення візуальних творів мистецтва на екрані комп’ютера





Навчання програмуванню може здатися досить складним, як для дітей, так і для дорослих, які тільки починають опановувати це мистецтво. На щастя, існує багато мов і середовищ програмування для будь-якого рівня майстерності та досвіду.

Якщо вам потрібен інструмент, який чудово підходить для:

дітей та дорослих, які не мають досвіду програмування;

того, щоб показати дітям, наскільки цікавим може бути програмування;

подання основних понять та концепцій алгоритмізації та програмування;

розвитку логічного та алгоритмічного мислення;

створення візуальних творів мистецтва на екрані комп’ютера;

розвитку навичок 21 століття(The Future of Jobs. Report 2020):

аналітичного мислення і інноваційності;

постійного активного навчання;

критичного мислення і аналізу;

креативності, оригінальності та ініціативності;

використання технологій у розробці та програмуванні;

вміння розв’язувати проблеми та формувати ідеї

- ви знайшли саме його!smileyyes

Що таке Processing?

Мова програмування - це набір спеціальних інструкцій та правил їх запису у програмах для обчислювальної машини, які є записом алгоритмів у формі, зрозумілій для виконання комп’ютером.

Десятки років вивчення програмування передбачало введення коду, який маніпулював даними за допомогою суто математичних операцій, типовими завданнями були знаходження найбільшого спільного дільника, коренів квадратного рівняння та знаходження чогось за допомогою методу Монте-Карло (це не так страшно, як може задтися на перший погляд). Саме тому у більшості людей, не знайомих з азами алгоритмізації та роботи з комп’ютером, вичення мови програмування завжди викликає певні побоювання: "Мені доведеться вивчити математику та десятки незрозумілих англійських слів у самих неймовірних комбінаціях, перш ніж я зможу зробити щось наочне?"

Програмування - це є як написання коду, так і спосіб думати, як зробити щось нове та унікальне, а також обійти деякі обмеження існуючих програмних засобів.

Ми познайомимо вас з мовою програмування, яка була створена ще в 2002 році для роботи графічними об’єктами - геометричними фігурами та зображеннями: вона називається Processing. Цей посібник допоможе зрозуміти, що таке Processing та чому ви повинні навчитися програмуванню у ньому.

Головна ідея при вивченні Processing полягає в тому, щоб починаючи з першого рядка програми розпочати створення візуальних об’єктів, якими можна оперувати, змінюючи параметри інструкцій з яких складається програма. Разом з тим, вивчаються ті самі речі, як і при вивченні інших мов програмування - ви дізнаєтесь про змінні, функції, об'єкти та масиви, але все це робиться за допомогою «візуального» дослідження властивостей створюваних графічних зображень.

Processing - це повністю функціональна мова програмування,  заснована на Java, де першою вправою є вже не "Hello World", а скоріше "Намалюйте смайлик" на екрані комп’ютера. Разом з тим, Processing - це і професійний інструмент, який використовується для сотень проектів високого класу в широкому діапазоні областей, від мультимедійних установок до візуалізації інформації, це не іграшка чи «навчальна» мова, як Скретч, незважаючи на своє коріння як навчальний засіб.

Найкраще, що простота Processing захоплює дітей програмуванням! Його можна використовувати для створення інтерактивних програм, ігор та анімації, що допомагає при навчанні та опануванні концепцій «дорослого» програмування.

Processing побудовано на мові програмування Java, самне тому вам не доведеться робити надто великих зусиль при переході на інші мови програмування, таких як С/С++. Мова програмування мікроконтролерів Arduino теж має корені у Processing.

Processing постачається з невеликим, але досить ефективним середовищем розробки (IDE), чудовою документацією, великою бібліотекою розширень та значним набором прикладів та демонстраційних програм, він є безкоштовним, з відкритим кодом і добре задокументовим - все це робить його дуже доступним.

Що «під капотом»?

Як мова програмування, Processing виступає лише як "шар" поверх Java. Весь код Processing спочатку перекладається на код Java. Це означає, що ви можете писати код Java та імпортувати бібліотеки Java у свій код Processing в (або за межами) Processing IDE. Методично це допомагає Processing служити мовою програмування яка має «безшовний» перехід до Java та інши повнофункціональни мов, таких як С/С++. Ви можете розпочати програмування за допомогою Processing, фактично опанувавши Java у звичному середовищі, а потім перейти до потужних інструментів.

Processing - Java

Це насправді просто Java, з дещо простішим синтаксисом, зі спрощеним маніпулюванням графікою у поєднанні з простим у використанні IDE. Коли ви натискаєте «Запустити», Processing запускає ваші файли .pde через препроцесор, який перетворює їх в один гігантський клас Java. Ваші класи - це всі внутрішні класи вашого основного класу, який розширює PApplet. Всі ваші користувацькі об’єкти можуть отримати доступ до «глобальних» змінних та функцій, визначених у вашому основному класі, а також до всіх методів Processing API. Це означає, що ви можете використовувати багато класів зі стандартної бібліотеки Java. Разом з тим буде гарною ідеєю спробувати відкинути свої уявлення про Java під час першого навчання Processing.

Якщо ви прагнете більшого

Існує хибне сприйняття Processing як надто простої мови програмування, однак Processing - це також інструмент, який полегшує життя навіть досвідченим розробникам, він має є набагато більше,  адже спільнота Processing надає  бібліотеки,  які розширюють функціональні можливості середовища на комп’ютерне бачення, роботу з аудіопристроями та різними типами інтерфейсу, таких як Kinect або Leap Motion. Існують бібліотеки для експорту PDF-файлів, роботи з вебкамерами, створення 3D-зображень, анімації, надсилання текстових повідомлень SMS, включаючи дані про погоду, створення типографіки та багато іншого.

Окрім цих можливостей, протягом багатьох років люди розробляли інструменти, які можуть зробити ваші навички Processing корисними у багатьох контекстах. Кілька прикладів:

веб/браузер: Processing.js - це бібліотека JavaScript, яка дозволяє вам запускати код Processing в браузері. p5.js - це бібліотека за допомогою якої ви можете конвертувати свої ескізи для інтеграції з вашими вебсайтами.

мобільні пристрої: Ви можете розробляти програми для Android за допомогою Processing, використовуючи IDE у режимі «Android".

електроніка, IoT... : мова програмування Wiring та середовище Arduino дуже схожі на Processing.

Ви також можете імпортувати функціональність Processing у свої проекти Java. Це дозволяє використовувати швидкість та простоту Processing для мультимедіа тощо у контексті складних застосунків, які потребують більш повнофункціональної мови програмування.

Продовжуйте своє навчання

читати далі  Як завантажити. Знайомство з інтерфейсом. Кнопки дій. Налаштування... переглянути посібник

Автор: Григорій Громко: https://www.facebook.com/ggromko

Автор
Teacher
Oksana Kovalenko
Oksana Kovalenko

Коментарі

Останні статті

course thumb

Завдання учнівської олімпіади з інформаційних технологій, присвячена 55-річчю факультету кібернетики КНУ

Завдання учнівської олімпіади з інформаційних технологій, присвячена 55-річчю факультету кібернетики КНУ

Детальніше
course thumb

ШІ та освіта. Що рекомендую(ть)?

ШІ та освіта. Що рекомендую(ть)?

Детальніше
course thumb

Сучасні підходи до навчання в НУШ: проєктний підхід на уроках інформатики

Приклади застосування проєктного підходу на уроках

Детальніше