ЄPython





Що таке ЄPython?

Програмування на Python, відоме своїм простим синтаксисом і динамічною семантикою, протягом останніх років є безсумнівно затребуваним у індустрії програмного забезпечення. Однак для тих, хто тільки починає вивчати програмування, Python може здатися незрозумілим та складним — і найбільший вплив на це здійснюють середовища розробки програм, які у своїй більшості були створені не для навчання, а для професійної роботи.

ЄPython — це безкоштовне середовище програмування(Integrated Development Environment, IDE) на Python, створене для простоти та зручності використання, що робить його ефективним інструментом для вивчення програмування програмістами-початківцями. Простий та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс ЄPython, відсутність потреби у інсталяції будь-яких додаткових компонентів, надає можливість легкого входу до світу Python, усуваючи складність, яка зазвичай пов’язана з використанням професійних IDE.

У чому полягає освітня місія ЄPython?

ЄPython було створено у 2020 році на кодовій базі проєкту Create With Code, як інструмент для навчання програмуванню на Python для початківців — учнів та студентів. Його рушійна ідея - зробити програмування простим і доступним, адже використовуючи його:

  • не потрібно встановлювати програмне забезпечення;

  • усі мають однакову версію Python і той самий редактор;

  • можливість безперешкодного доступу до середовища програмування з будь-якого пристрою - комп'ютера, планшета або смартфона.

ЄPython виконує місію демократизації, простоти та інклюзивності доступу до програмування, гарантуючи, що кожен, незалежно від свого місцезнаходження, походження та соціального статусу може вивчати програмування на Python.

З ЄPython програмування на Python є не просто легким - воно стало доступним будь-де і будь-коли, як за навності доступу до Інтернету, так і для роботи поза Мережею. Все це привертає увагу до нього багатьох вчителів інформатики та розробників онлайн-курсів програмування на Python.

ЄPython знаходиться у вільному доступі для всіх і кожного з метою розвитку інформатичної освіти та навичок програмування. Використовуйте ЄPython для навчання будь-яким способом, який ви вважаєте доцільним — ви можете використовувати його онлайн або без доступу до Інтернету, також ви можете розмістити його на власному сайті або імплементувати його у власні навчальні онлайн-ресурси.

Чи забезпечується конфіденційність користувачів та захист їх персональних даних?

Ваша конфіденційність важлива для нас - ЄPython не збирає особисту інформацію, всі користувачі є анонімними, програмний код виконується лише на пристрої користувача.

Усі файли зберігаються лише на пристроях користувача. Копії створених користувачами програм зберігаються також у локальному сховищі вебоглядача(браузера) і можуть бути вилучені користувачем у будь-який час. Ці файли використовуються лише ЄPython.

Хто був розробником ЄPython?

Create With Code створив Піт Дрінг(програмний код ресурсу).

Модулі p5, tkinter, matplotlib, pgzrun було імплементовано, адаптовано та удосконалено Г.Громком та О.Мізюком.

Адаптивний інтерфейс розробив О.Мізюк.

Документація ЄPython була розроблена Г.Громком та О.Мізюком.

Хостинг для розміщення сайту надали В.Заїка та GitHub.

Яке програмне забезпечення використано при створенні ЄPython?

ЄPython базується на таких пакетах програмного забезпечення:

  • Skulpt ( ліцензії MIT license та PSFLv2. );

  • jQuery (ліцензія MIT license);

  • CodeMirror (ліцензія MIT license);

  • P5.js (ліцензія GNU Lesser General Public License);

  • Chart.js ( ліцензія MIT license).

ЄPython використовує також шрифт Awesome ( ліцензія SIL OFL 1.1).

Все використане програмне забезпечення та ресурси вільно поширюються за умови їх добропорядного використання.

Яка історія ЄPython?

Глобальна пандемія, карантинні заходи та необхідність у дистанційній освіті викликала потребу у наявності простого та доступного онлайн-середовища програмування, тож було випробувано близько десятка різних застосунків, використання яких показало низку проблем:

  • необхідність реєстрації користувача з використанням сторонніх засобів;

  • обмежене використання додаткових програмних модулів;

  • збереження розроблених програм на серверах надавача сервісу;

  • інтерфейс не дозволяє ефективної роботи з мобільних пристроїв(телефонів).

Саме тому ми звернули увагу на проєкт Create With Code вчителя інформатики зі школи Фулфорд(Північний Йоркшир, Велика Британія) Пітера "Піта" Дрінга з метою підтримки навчання програмуванню мовою Python. Він був започаткований 2018 року для учнів британських шкіл, але його привабливість вийшла за межі освіти Британії, адже він спрощує не лише навчання, а й позбавляє необхідності окремо встановлювати Python, що може бути складним для програмістів-початківців. Крім того, він включав підтримку останніх версій Python, а також ряд функцій, призначених для спрощення знайомства з програмуванням, а для розробників безумовним "плюсом" було те, що його кодова база вільно поширювалась.

Чому така назва?

Назва "ЄPython" утворилась зі слогану "Є Python — програмувати просто!"(There is Python - programming is easy!), англійською читається як "YePython" (<ye> вимовляється як у слові "yes").

Інше значення "Є" — вказати на належність до україномовного програмного забезпечення, оскільки літера "є" належить до унікальних питомо українських літер абетки.

Як звати пітона з логотипу ЄPython?
Його звати "пітончик Піт" - ми знаємо, що Python не має жодного відношення до змій та удавів 🙂 , нам хотілося мати симпатичний символ-маскот, який був би співзвучний з назвою мови програмування та іменем одного з розробників.

Джерело: ТУТ

Автор
Teacher
Zakhar Zenchenko
Учень

Коментарі

Останні статті