P5.js : Програмувати просто ?





P5.js : Програмувати просто ?

Навчання програмуванню може здатися досить складним, як для дітей, так і для дорослих, які тільки починають опановувати це мистецтво. На щастя, існує багато мов і середовищ програмування для будь-якого рівня майстерності та досвіду.

Якщо вам потрібен інструмент, який чудово підходить для:

  1. дітей та дорослих, які не мають досвіду програмування;
  2. того, щоб показати дітям, наскільки цікавим може бути програмування;
  3. подання основних понять та концепцій алгоритмізації та програмування;
  4. розвитку логічного та алгоритмічного мислення;
  5. створення візуальних творів мистецтва на екрані комп’ютера;
  6. розвитку навичок 21 століття(The Future of Jobs. Report 2020):

- аналітичного мислення і інноваційності;
- постійного активного навчання;
- критичного мислення і аналізу;
- креативності, оригінальності та ініціативності;
- використання технологій у розробці та програмуванні;
- вміння розв’язувати проблеми та формувати ідеї

- ви знайшли саме його, скориставшись P5.js!

Що таке P5.js?

Мова програмування — це просто набір спеціальних інструкцій та правил їх запису у програмах для обчислювальної машини, які є записом алгоритмів у формі, зрозумілій для виконання комп’ютером.

Десятки років вивчення програмування передбачало введення коду, який маніпулював даними за допомогою суто математичних операцій, типовими завданнями були знаходження найбільшого спільного дільника, коренів квадратного рівняння та знаходження чогось за допомогою методу Монте-Карло (це не так страшно, як може здатися на перший погляд). Саме тому у більшості людей, не знайомих з азами алгоритмізації та роботи з комп’ютером, вивчення мови програмування завжди викликає певні побоювання: “Мені доведеться вивчити математику та десятки незрозумілих англійських слів у самих неймовірних комбінаціях, перш ніж я зможу зробити щось наочне?”

Програмування — це є як написання коду, так і спосіб думати, як зробити щось нове та унікальне, а також обійти деякі обмеження наявних програмних засобів.

Ми познайомимо вас з середовищем програмування, яке поєднало потужність мов програмування Javascript та Processing для роботи графічними об’єктами — геометричними фігурами та зображеннями: воно називається P5.js. Цей посібник допоможе зрозуміти, що таке P5.js та чому ви повинні навчитися програмуванню у ньому.

P5.js було створено командою Processing у 2014 році, як бібліотеку JavaScript з особливим акцентом на візуальне мистецтво, як і для Processing(який був створений ще 2001 року) його метою було навчання програмуванню непрограмістів, але на сьогодні він став є засобом для тисяч вебдизайнерів та художників.

Головна ідея при вивченні P5.js полягає в тому, щоб починаючи з першого рядка програми розпочати створення візуальних об’єктів, якими можна оперувати, змінюючи параметри інструкцій з яких складається програма. Разом з тим, вивчаються ті самі речі, як і при вивченні інших мов програмування — ви дізнаєтесь про змінні, функції, об’єкти та масиви, але все це робиться за допомогою «візуального» дослідження властивостей створюваних графічних зображень.

На сьогодні P5.js фактично є функціональною мовою програмування, заснованою на Javascript, де першою вправою є вже не “Hello World”, а скоріше “Намалюйте смайлик” на екрані комп’ютера. Разом з тим, P5.js — це і професійний інструмент, який використовується для сотень проєктів для анімації та візуалізації на вебсторінках різного класу в широкому діапазоні областей, і це не іграшка чи «навчальна» мова, як Скретч, незважаючи на своє коріння як навчальний засіб.

Найкраще, що простота P5.js захоплює дітей програмуванням! Його можна використовувати для створення інтерактивних програм, ігор та анімації, що допомагає при навчанні та опануванні концепцій «дорослого» програмування.

P5.js побудовано на мові програмування Javascript, саме тому вам не доведеться робити надто великих зусиль при переході на інші мови програмування, оскільки більшість концепцій у них часто є спільними.

P5.js має невелике, але досить ефективне онлайн-середовище розробки (вебредактор), має чудову документацію, велику бібліотеку прикладів, є безкоштовною, з відкритим кодом і добре задокументовим — все це робить її дуже доступним.

Що «під капотом»?

Як мова програмування, P5.js виступає лише як “шар” поверх JavaScript. Це означає, що ви можете писати код JavaScript та імпортувати бібліотеки JavaScript у свій код P5.js в середовище програмування P5.js. Методично це допомагає P5.js служити не просто ще одною бібліотекою Javascript, а фактично бути новою повноцінною мовою програмування яка має «безшовний» перехід до JavaScript та інших, повнофункціональних, мов програмування. Розпочавши програмувати за допомогою P5.js, ви опановуєте JavaScript у звичному середовищі, і потім можете перейти до більш потужних його інструментів.

P5.js — це JavaScript. Так, це насправді просто JavaScript, з таким самим синтаксисом, зі спрощеним маніпулюванням графікою у поєднанні з простим у використанні середовищем програмування. Насправді це дає можливість програмувати в браузері (хоча можливо і без браузера, і без Інтернету). не встановлюючи ніякого додаткового програмного забезпечення. Використання P5.js є гарним способом спробувати відкинути свої уявлення про JavaScript та програмування, як щось складне, недоступне пересічній людині.

Якщо ви прагнете більшого — продовжуйте своє навчання…

Варто пам’ятати, що програмісти не можуть знати усіх інструкцій мови програмування — вони їх шукають у посібниках, з’ясовують, як вони працюють, потім перевіряють їх роботу. Використовуйте зручний довідник, який є у середовищі програмування та на сайті P5js.org ( References) — він дасть відповіді на багато питань під час програмування.

 

Автор:Григорій Громко

Джерело:ТУТ

Автор
Teacher
Zakhar Zenchenko
Учень

Коментарі

Останні статті

course thumb

Завдання учнівської олімпіади з інформаційних технологій, присвячена 55-річчю факультету кібернетики КНУ

Завдання учнівської олімпіади з інформаційних технологій, присвячена 55-річчю факультету кібернетики КНУ

Детальніше
course thumb

ШІ та освіта. Що рекомендую(ть)?

ШІ та освіта. Що рекомендую(ть)?

Детальніше
course thumb

Сучасні підходи до навчання в НУШ: проєктний підхід на уроках інформатики

Приклади застосування проєктного підходу на уроках

Детальніше