• Відеокурси з Excel, PowerPoint, Word цікаво і доступно. Інформаційні системи та бази даних зрозуміло!

Україномовні відеоуроки з тайм-кодами!  Від перших кроків до завдань другого і третього етапів всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій





Чим особливий шкільний курс інформатики? Своєю багатовекторністю. Бо за програмою  вивчається і програмування і все розмаїття технологій від монтажу відео, графіки та анімації до  веб- та офісних технологій.

І від вчителя очікують: глибоке знання теоретичних засад, розвинутих практичних навичок, і безумовно якомога більшої кількості підготовлених олімпіадників, а олімпіад тут теж немало  дві всеукраїнського рівня та принаймні три рівня областей. І як тут не впасти у відчай?

 Тож троє ентузіастів: переможець першої всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій, співзасновник та автор завдань інтернет-олімпіади з інформаційних технологій, співавтор програми з поглибленого вивчення  офісних технологій, автор посібника вибіркового модуля для 10-11 класів рівня стандарт «Основи баз даних» , тренер команд УФМЛ та Києва, які неодноразово посідали призові місця на всеукраїнському етапі, Григорій Гогерчак, переможець всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій, автор завдань третього етапу олімпіади у місті Києві, тренер команди Києва, вчитель інформатики науково-природничого ліцею №145 м. Києва Євген Варзар, та вчитель інформатики гімназії №178 Наталія Речич об’єдналися для розробки курсів відеоуроків, які з одного боку відповідають чинній програмі та можуть використовуватись на уроках як офлайн так і онлайн, а з іншого боку дають непоганий базис для участі в олімпіадах в номінації «офісні технології».

Відеокурси орієнтовані на пакет Microsoft Office 2016

Курс «Презентації» містить 20 уроків і охоплює всі теми починаючи від знайомства з PowerPoint , створення власного шаблону, розгляду базового функціоналу, можливостей вбудованого графічного редактора, та трьох основних китів програми створення  комп’ютерних презентацій а саме: анімації, тригерів, навігації до обговорення поширених помилок під час створення презентацій і розгляду нових можливостей презентацій в Microsoft Office 365. Також відеокурс містить розбір завдань третього та четвертого етапів  Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій.

Цілком логічним продовженням знайомства з офісним технологіями є курс «Документи», в якому протягом 26 уроків розглядаються всі популярні теми починаючи з простого форматування, роботи з таблицями, списками і закінчуючи підготовкою документу до друку, роботою з полями, злиттям, макросами.

Наступним  курсом став курс відеозанять "Таблиці”, який пропонує вивчення табличного процесора та містить 40 відеозанять повного занурення в Microsoft Excel. Цей курс дозволить поступово опанувати табличний процесор від розуміння структури таблиць, форматування та написання простих формул до роботи зі зведеними таблицями, циклічними посиланнями та динамічною графікою. Традиційно великий акцент надається створенню повноцінних інформаційних систем. Викладачі легко і невимушено інтегрували олімпіадні завдання цього характеру у практичні роботи в своїх класах та запропонують долучитися усім охочим до їх розв’язання.

Особливо цікавими є теми поглибленої частини курсу: це і динамічні зображення та діаграми, складені діаграми, перевірка даних та умовне форматування на основі іншого діапазону, циклічні посилання, макроси, динамічні фільтрація та сортування діапазонів, зведені таблиці та надбудова “Розв’язувач”. Матеріалів з цих тем зазвичай бракує в Інтернеті, проте зустрічаються вони на інтелектуальних змаганнях доволі часто. А родзинкою курсу стануть заняття з найновіших інструментів Microsoft 365, в рамках яких відбудеться знайомство з візуалізацією даних на картах, динамічними масивами та новими функціями.

І нарешті список відеуроків з офісних технологій завершується курсом «Інформаційні системи та бази даних». Приємною особливістю цього курсу є увага, яка приділяється логічному та концептуальному проектуванню баз даних, та мові запитів SQL

Слід відзначити декілька родзинок всіх вищенаведених курсів, які приємно вирізняють їх серед численної кількості інших: по перше – україномовні відеоуроки ( на жаль на теренах нашої країни подібний контент можна перелічити на пальцях однієї руки) по-друге - всі відеоуроки забезпечено тайм-кодами, що дозволяє, за потреби, легко знайти необхідний фрагмент, і нарешті, вони всі містять посилання на завдання, що розглядаються у відповідному уроці, і які можна завантажити та виконати. Слід зазначити, що завдання які розглядаються в уроках зазвичай є завданнями другого і третього етапів всеукраїнської олімпіади з інформаційних технологій.

Тож приєднуйтесь до каналу it:olymp та пізнавайте дивовижний світ офісних технологій!

Автор
Teacher
Oksana Kovalenko
Oksana Kovalenko

Коментарі

Останні статті

course thumb

FLIKI: РЕВОЛЮЦІЯ У СТВОРЕННІ ВІДЕО

FLIKI: РЕВОЛЮЦІЯ У СТВОРЕННІ ВІДЕО

Детальніше
course thumb

Авторський розв'язок ІII етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій 2023-2024 н.р. м.Дніпро

Авторський розв'язок ІII етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій 2023-2024 н.р. м.Дніпро

Детальніше
course thumb

Завдання ІII етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій 2023-2024 н.р. м.Дніпро

Завдання ІII етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій 2023-2024 н.р. м.Дніпро

Детальніше